DIY - Do It Yourself

Hieronder vindt u alles over Vapen / dampen.

Dampen in de betekenis van het elektrisch roken is de algemene benaming voor het verdampen van een E-Liquid met behulp van een E-sigaret of een E-smoker.

Hiervoor heeft men nodig :

 • Een batterij Module (Mod)

 • Een tank met daarin een coil-tje

 • E-liquid

De Mod (Vape Module) kan een eenvoudige batterij zijn welke is ingebouwd in een behuizing en door het indrukken van een knopje wordt er stroom afgegeven. Deze exemplaren kunnen worden opgeladen met eenUSB kabel.

Deze E-smokers vindt u op onze Site maar uiteraard ook in onze Winkel, ook Disposables (Wegwerp E-Sigaret) hebben we voor U.

Er bestaan ook E-smokers waarin losse batterijen zijn geplaatst, soms een enkele maar ook meerdere. Deze kunnen dan in de behuizing zelf worden opgeladen via een USB aansluiting of extern worden opgeladen met een oplader.

Deze stroom verwarmd de coil ( het verdampingselement) in de tank, reservoir waardoor de E-liquid verdampt en dan kunt u dampen of Vapen.

Het coil-tje zal na enige tijd verslijten. U merkt dat aan een mindere smaakbeleving of verbrande smaak. Afhankelijk van uw damp gedrag dient u dit coil-tje meestal na 60ml tot 80 ml te vervangen. Dit is echter een werkje van 1 minuut dus maakt u zich daar niet al te veel zorgen over.

Er bestaan ook tankjes ( bij de POD E-sigaretten) waar het coil-tje een vast onderdeel uitmaakt van de tank/Pod systeem. In zo’n geval plaatst men een compleet nieuw tankje in plaats van het coil-tje te vervangen.

Het batterij compartiment kan ook gecompliceerder zijn. In dat geval heeft de gebruiker de mogelijkheid om zijn of haar E-smoker in te stellen en verschillende metingen te kunnen zien op het display. Soms zijn deze exemplaren ook nog voorzien van een klokje en een puff counter zodat de gebruiker kan zien hoeveel trekjes er genomen zijn.

Het meest belangrijke is echter dat het wattage ingesteld kan worden wat ons brengt bij de term ” Mouth to Lung ” dampen ; ook wel afgekort tot MTL. MTL dampen is een vorm van dampen die het dichtst bij het gebruik van een conventionele sigaret in de buurt komt.


Mouth to lung-MtL

Wat is MTL dampen ? U ziet deze term steeds vaker terugkomen bij aanbieders van E-sigaretten.

Ik ga het heel makkelijk voor u maken :

 • MTL dampen lijkt het meeste op een sigaret roken

 • De damp productie is vergelijkbaar met een sigaret

 • De sterkte bij deze manier van elektrisch roken komt ook overeen met het roken van een gewone sigaret

 • Coils die hier gebruikt worden zijn 1 ohm, 1.2 ohm , 1.5 ohm, 1.6 ohm en 1.8 ohm

 • Het E-liquid verbruik is bij dit e-smoken gering

 • Ook de batterij zal bij het MTL dampen langer meegaan

Indicatie batterijduur bij het MTL dampen

 • Indicatie ” rookduur ” batterij 350 mah. : aantal sigaretten : 8

 • Met een krachtbron van 500 mah. is de gebruiksduur te vergelijken met 12 sigaretten

 • batterijcapaciteit 900 mah.: vergelijkbaar aantal sigaretten 20

U ziet het, naarmate de capaciteit van de batterij omhoog gaat kunt u meer dampen voordat u de batterij weer op moet laden.

Sub ohm dampen

Voor de onervaren gebruiker is dit niet interessant maar wilt u wel meer weten over deze manier van het elektrisch roken loop even binnen in de winkel of bel onze expert.

Daarnaast kennen we nog de term SEMI SUB OHM DAMPEN. Deze manier van verdampen houdt het midden tussen Mouth to Lung en Sub Ohm-en. Hieronder een opsomming van de kenmerken van het semi sub ohm dampen.

 • Geeft meer damp dan het MTL dampen

 • Wordt o.a. gebruikt door mensen die van een stevige inhalatie houden

 • Coils die hiervoor gebruikt worden zitten rond de 0.8 ohm


 

Wat betekenen de PG/VG verhoudingen bij de E-Liquids


 

VG van 50 of meer zijn stroperiger en ideaal voor -1,0 Ohm { Direct Lung}

PG van 50 of meer zijn dun en ideaal voor +1,0 coils Ohm {Mouth to Lung}


 

Smaakloze E-liquid wordt ook wel base vloeistof genoemd.
Deze base vloeistoffen bevatten geen smaakstoffen en de nicotine is optioneel!
Deze E-liquids bevatten dus alleen PG of VG.
De smaakloze vloeistoffen die meer VG bevatten zijn vaak stroperiger en iets zoeter dan vloeistoffen die veel PG bevatten.
PG is van zichzelf minder zoet en ook wat scherper voor de keel.

Het nicotinegehalte van deze Qpharm liquid base kunt u zelf bepalen. Hij is namelijk beschikbaar met 4 nicotinegehaltes, waaronder nicotinevrij. De opties zijn de volgende:

 • 0mg nicotine per ml liquid

 • 6mg nicotine per ml liquid

 • 12mg nicotine per ml liquid

 • 18mg nicotine per ml liquid

Deze liquid is niet alleen te koop in een verpakking van 10ml, maar ook in grotere verpakkingen te bestellen tot wel 1000ml. Ook daarbij kunt u kiezen uit diverse samenstellingen en nicotinegehaltes.

 • Samenstellingen gehaltes: 30/70

  70/30

  50/50


 

Samenstelling van de Qpharm E-Liquid Base 100% PG 10 ml


 

De E-liquid base is geschikt om zelf E-liquids samen te stellen en eigen smaken te produceren. Deze base heeft een verhouding van 100% PG waardoor er een stevige kriebel in de keel te voelen is en de smaakbeleving erg intens is.

Het nicotinegehalte van deze Qpharm liquid base kunt u zelf bepalen. Deze is namelijk beschikbaar met 4 nicotie gehaltes, waaronder nicotine vrij.

Deze liquid is niet alleen te bestellen in een verpakking van 10ml, maar ook in grotere verpakkingen tot wel 1000ml. Ook daarbij kunt u kiezen uit diverse samenstellingen en nicotinegehaltes.

Smaken en aroma’s kopen?

Het maken van een eigen E-liquid doet u middels een aroma naar eigen wens. U kunt op deze manier helemaal zelf bepalen hoe sterk u de smaak wilt hebben en hoe hoog de dampproductie moet zijn op basis
van de PG/VG verhouding.

Daarnaast is de keuze aan u of er wordt gekozen voor een Base waarin nicotine zit verwerkt. Er bestaat namelijk ook nicotinevrije Base.

The Smokery heeft verschillende aroma merken beschikbaar. Deze hebben allemaal een eigen smaakbeleving en beschikken over een grote variatie van aroma soorten.
Het enige wat u nog kan toevoegen is een base. Wanneer u dit toegevoegd ontstaat er een E-liquid.

De base is verkrijgbaar in verschillende soorten. Deze zijn verkrijgbaar in nicotine vrije versies.
Wenst u toch een nicotine gehalte? Dan kunt u kiezen tussen de gehaltes van 3, 6, 12 of 18MG nicotine.
Voor de juiste verhoudingen vragen wij u de productomschrijvingen goed door te nemen.
Hier staat altijd duidelijk vermeldt wat de aanbevolen verhouding tussen aroma en base is.

Wilt u meer informatie over e-liquids in het algemeen en de eigenschappen van alle stoffen in E-liquids, Kom even langs bij The Smokery!!